Zbiór ciekawostek i przepisów czytelnia

Zupa krem z dyni (porcja około 312 kcal)

Składniki (1 porcja):

200 g Dynia (miąższ)                                                                                                                         

200 ml Bulion warzywny ekologiczny

50 g Mleczko kokosowe

15 g Masło

50 g Cebula

25 g Jogurt naturalny (łyżka)

10 g Pestki dyni

1 ząbek Czosnek

1/4 łyżka Imbir świeży

1/2 łyżeczki Cukier trzcinowy

Mielony biały pieprz, papryka ostra, liście kolendry

Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić połowę przygotowanego masła, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać posiekany imbir. Po chwili dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć, zalać bulionem i gotować pod przykryciem do miękkości. Zmiksować do uzyskania gładkiego kremu, dodając pozostałą część masła. Doprawić cukrem trzcinowym, białym pieprzem, papryką ostrą, solą oraz mleczkiem kokosowym. Dokładnie wymieszać. Na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Na talerzu zupę polać jogurtem i posypać pestkami dyni.

Do zupy można również dodać pierś wędzoną lub grillowane/gotowane mięso z piersi kurczaka/indyka .

Skontaktuj się napisz do nas

Poradnia dietetyczna Dietoefekt

Dietetyk Marta Konwińska (Piotrowska)

Adresy

Bydgoszcz

Adres

ul. Karłowicza 22
gabinet nr 1

wejście od centrum medycznego

Żnin

Adres

ul. Aliantów 1a

Przychodnia EPOKA