28.08
ZUPA KREM Z CUKINII Z FETĄ
Składniki:
(2 porcje)
300 g Cukinia
100 g Cebula
5 g Oliwa z oliwek
10 g Masło
50 g Serek twarożkowy chudy
400 ml wywar z włoszczyzny lub woda/bulion ekologiczny
50 g Ser Feta 12% tłuszczu
10 g Słonecznik, nasiona
Szczypiorek, czosnek (2 ząbki)
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebule. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. W międzyczasie cukinię umyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem umieścić masło, a po chwili dodać cukinię i zawartość patelni. Mieszając, smażyć około 2 minuty. Dodać wywar z włoszczyzny lub wodę (ewentualnie bulion ekologiczny), doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 20 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu. Zupę zmiksować na krem, pod koniec dodając serek. Fetę pokroić w kostkę i posypać ziołami prowansalskimi.
Zupę podawać z fetą, słonecznikiem, szczypiorkiem i pieczywem.