Zbiór ciekawostek i przepisów czytelnia

ZUPA KREM Z CUKINII Z FETĄ

 

 

Składniki:
(2 porcje)


300 g Cukinia

100 g Cebula

5 g Oliwa z oliwek

10 g Masło

50 g Serek twarożkowy chudy

400 ml wywar z włoszczyzny lub woda/bulion ekologiczny

                                                                                                                                                                              50 g Ser Feta 12% tłuszczu

                                                                                                                                                                             10 g Słonecznik, nasiona 

                                                                                                                                                                              Szczypiorek, czosnek (2 ząbki)

                                                                                                                                                                             

 

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebule. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć.  W międzyczasie cukinię umyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem umieścić masło, a po chwili dodać cukinię i zawartość patelni. Mieszając, smażyć około 2 minuty. Dodać wywar z włoszczyzny lub wodę (ewentualnie bulion ekologiczny), doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 20 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu. Zupę zmiksować na krem, pod koniec dodając serek. Fetę pokroić w kostkę i posypać ziołami prowansalskimi.

Zupę podawać z fetą, słonecznikiem, szczypiorkiem i pieczywem.

 




 

Skontaktuj się napisz do nas

Poradnia dietetyczna Dietoefekt

Dietetyk Marta Konwińska (Piotrowska)

Adresy

Bydgoszcz

Adres

ul. Karłowicza 22
gabinet nr 1

wejście od centrum medycznego

Żnin

Adres

ul. Aliantów 1a

Przychodnia EPOKA